Skip to content Skip to footer

U Marini Kaštela uspješno završen ZINFEST 2025 koji je ponovno potvrdio Crljenak kaštelanski kao snažan simbol hrvatske vinske baštine

U restoranu Spinnaker u Marini Kaštela uspješno je završeno peto izdanje ZINFEST-a, manifestacije koja je ponovno potvrdila Kaštela kao središnju točku priče o Crljenku kaštelanskom – sorti koja svoje korijene ima upravo u ovom kraju, a istovremeno zauzima sve važnije mjesto na globalnoj vinskoj sceni. Tijekom trodnevnog programa posjetitelji su imali priliku kušati tridesetak uzoraka Crljenka, sudjelovati u stručnim radionicama i uživati u bogatoj eno-gastronomskoj ponudi.

Ovogodišnji ZINFEST naglasio je važnost Crljenka kao autohtone sorte koja povezuje tradiciju i međunarodnu prepoznatljivost. Njegova genetska povezanost sa svjetski poznatim zinfandelom dodatno ističe značaj Kaštela kao mjesta na kojem se razvija jedna od najvažnijih hrvatskih vinskih priča.

Glavni domaćin manifestacije, Josip Berket, vlasnik Marine Kaštela, posebno je istaknuo važnost podrške lokalnim vinogradarima i simboličnu snagu ove autohtone sorte:
„Nije teško podržati nekoga na koga si ponosan. Danas sam sretan zbog svih koji su se uhvatili polja i od njega napravili ‘misir’. A ‘misir’ je pojam iz Biblije i označava nešto najljepše na Zemlji. Oni su, zapravo, stvorili misir od našeg Kozjaka – nešto najljepše i najposebnije. Crljenak je naš identitet i zaslužuje svjetsko ime.”

Predsjednik klastera Zora, Srećko Radnić, naglasio je novi razvojni iskorak festivala:
„Moramo osvijestiti da Crljenak postane hrvatska identitetska oznaka. Ovaj festival pokazuje koliko se može postići kada se tradicija i stručnost ujedine.“

Direktorica Turističke zajednice grada Kaštela, Nada Maršić, istaknula je važnost spajanja gastronomije i turizma:
„Turizam i gastronomija osnovne su ljudske potrebe. Mi u Kaštelima imamo sunce i more, ali gastronomija je ta koja otvara vrata cjelogodišnjem turizmu. Uz Crljenak, zinfandel i priču o Miljenku i Dobrili, imamo izvrsne temelje za turizam koji traje cijelu godinu.“

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Stipe Čogelja, osvrnuo se na rast manifestacije:
„Ovo je hrvatska priča na koju smo ponosni. Crljenak ima potencijal biti globalno prepoznatljiv, a Kaštela su pravo mjesto za njegovu promociju.“

Uime Grada Kaštela, zamjenik gradonačelnika Antonio Budimir naglasio je važnost očuvanja kulturne baštine:
„Ova manifestacija omogućuje nam da njegujemo kulturnu baštinu koja je zdrava osnova za daljnji razvoj i napredak društva.“

U sklopu festivala održano je i popularno natjecanje „Dalmatinska marenda“, gdje je prvo mjesto osvojio restoran Gudin Pigeria Split sa sarmama. Drugo mjesto pripalo je Nenadu Dumaniću za tradicionalnu gregadu, a treće Željku Buotiću Leši za pohane srdele.
O pobjednicima je odlučivao stručni žiri u sastavu: Ivana Vladović, Nada Maršić, Petar Božić, Nikola Tomić i Jakov Bedalov.

Posebnu pozornost privukao je stručni masterclass „Zadnja berba Crljenka“, kojeg je vodio vinski edukator i profesor Daniel Čečavac. Kušano je četrnaest uzoraka berbe 2024., a mnogi od njih istaknuti su kao iznimno kvalitetni unatoč jednoj od najranijih berbi u Europi.

Bogat program, iznimna posjećenost i stručna podrška doprinijeli su tome da ZINFEST 2025 bude jedno od najuspješnijih izdanja do sada. Marina Kaštela i restoran Spinnaker još su jednom potvrdili status domaćina koji pruža idealno okruženje za susret vinara, stručnjaka i ljubitelja vina.

Crljenak kaštelanski nije tek vino, nego simbol identiteta, tradicije i budućnosti hrvatskog vinarstva, a Marina Kaštela ostaje mjesto gdje ta priča raste i jača.